Is de aankoop van een vakantiewoning in Durbuy een goede belegging ?

Dat is een eenvoudige vraag, maar het antwoord zal sterk afhangen van het profiel van de koper en het type vakantiewoning dat U wenst aan te kopen.

Het profiel van de koper.

Indien U enkel een belegging zoekt, waaraan U zelf geen tijd kan of wil spenderen, dan is een tweede woning gewoon geen goed idee. Maar indien U zelf graag naar de Ardennen komt en U de Ardennensfeer ook zo aangenaam vindt voor een weekendje met de kids, of met vrienden naar de Kerstmarkt Durbuy, dan is het overwegen van de aankoop van een tweede woning in Durbuy zeker het overwegen waard. De regio Durbuy is zeker bij de duurdere regio’s in de Ardennen, maar in ruil heeft de streek en ook het stadje Durbuy bijzonder veel te bieden aan activiteiten, restaurantjes, markten en vooral een overgrote dosis gezelligheid.

Een aankoop, zonder eigen financiële inbreng is vandaag echter zeer moeilijk te bekomen bij de banken. In de meeste gevallen zullen de banken niet meer wensen te financieren dan ongeveer 80% van de aankoopsom zonder kosten. Dat wil zeggen dat een eigen financiële inbreng van 15.000 à 50.000 euro toch noodzakelijk zal zijn, tenzij de bank andere garanties krijgt dan de aan te kopen woning. Daarnaast hangt de beslissing ook af van de inkomsten en andere lopende financieringen, waardoor enkel je eigen bank een eerste sluitend antwoord kan geven over de noodzakelijke eigen inbreng.

Indien U wat eigen middelen heeft te beleggen en U verliefd bent op sfeer en gezelligheid, dan wordt het overwegen van de aankoop van een vakantiewoning in Durbuy, zeker het overwegen waard. Deze vakantiewoning kan dan ook een belegging worden door de samenwerking met een verhuur en beheerbedrijf zoals Ourthe & Somme Gestion. Zij verzorgen de verhuur, het onthaal van de gasten, de schoonmaak en zelfs de technische interventies en tuinonderhoud kunnen allemaal via Ourthe & Somme worden beheert.

Op die manier wordt uw tweede woning ook een belegging met een goede jaarlijkse rentabiliteit, zonder dat U elke weekend naar de Ardennen moet rijden voor schoonmaak, werken, onderhoud ed…

Hoe wordt die belegging dan ook een goede belegging ?

Er is enorm veel verschil in rentabiliteit tussen verschillende vakantiewoningen van bijvoorbeeld 8 personen. De sfeer, de ligging, het extra comfort, de gezelligheid en de foto’s zijn allemaal primordiaal voor een goede verhuurbezetting. De samenwerking met een makelaar die ook verhuurmarkt door en door kent is dan zeker een grote meerwaarde.

Rudi Merlo, makelaar IPI 500053  (ikzelf) is al 20 jaar actief in verkoop en verhuur van vakantiewoningen in de Ardennen. (Contact: rudi.merlo@ourthe-somme.be)

De keuze van de juiste vakantiewoning met voldoende mogelijkheden is en blijft het belangrijkste criterium voor de rentabiliteit van je belegging. Ik zal dit punt in een later post behandelen…