Investeren in een vakantiewoning als Belegging

Deel 2 : Een vrijstaande woning of een vakantiepark ?

Ook deze keuze is sterk afhankelijk van de verwachtingen, de mogelijkheden en de beschikbaarheid van de eigenaar. Beide formules hebben hun voor en nadelen.

-1) Een vakantiepark is een ideale investering:

 •      Voor een eigenaar die extra diensten verwacht zoals schoonmaak, technische dienst en conciërge.
 •      Voor een eigenaar die slechts enkele keren ( 5 à 10 keer per jaar) naar zijn vakantiewoning kan komen
 •      Voor een eigenaar die zijn budget graag wat meer beperkt wenst te houden ( 45.000 à 150.000 euro)

Indien je zou kiezen voor een vakantiepark als belegging, dan raden wij aan om ofwel te kiezen voor nieuwbouw, ofwel voor sterk gerenoveerde woningen. Op deze wijze heb je de eerst komende jaren minder risico op extra onderhoud of onverwachte investeringen.

Aan het meer van Vielsalm heb je zo volledig vernieuwde vakantiewoningen voor 8 personen met sauna. Deze woningen zijn volledig aangepast aan de verwachtingen van de verhuurmarkt van vandaag en zullen weinig onderhoud vragen in de komende jaren omdat ze volledig vernieuwd zijn.

Info: Mijn vakantiewoning aan het water.

 

-2) Een vrijstaande woning als ideale investering:

 •      Voor een eigenaar die meer vrijheid wil betreffende wijzigingen en aanpassingen binnen en buiten rond de woning.
 •      Voor een eigenaar die regelmatig zelf komt, zodat een deel kleine herstellingen, jaarlijkse grote schoonmaak ed… door de eigenaar kunnen worden uitgevoerd
 •      Voor een eigenaar die een budget heeft van 250.000 euro of meer.

Indien je zou kiezen voor een vakantiewoning als belegging, dan is het belangrijk ervoor te zorgen dat de woning opvalt in het toch reeds ruime aanbod van vakantiewoningen die te huur zijn in de Ardennen. Opvallen kan door een mooie ligging, een gezellig intérieur, extra luxe zoals biljard, sauna, jacuzzi of binnenzwembad.

Daarnaast heeft een vakantiewoning ook een grote zichtbaarheid nodig voor klanten uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Frankrijk….  Zelf werk ik samen met Ardennen-Online.com

Zij organiseren de hele verhuur van A-Z:

 • Een netwerk van partners en Tour operators
 • Beheer en afrekening van alle verhuringen
 • Onthaal van de huurders
 • Schoonmaak van de woning
 • Technische interventies ….

 

-3) Mijn persoonlijke keuze:

Als je de financiële mogelijkheden hebt en ook bereid bent om wat eigen tijd te steken in het onderhoud en de inrichting om uw vakantiewoning optimaal geschikt te houden voor de verhuurmarkt, dan heeft een vrijstaande woning gewoon meer potentieel. Je moet een dergelijke investering toch afschrijven op minimaal 15 jaar. In die tijd is de verhuurmarkt sterk veranderd en zal die waarschijnlijk naar de toekomst nog sterk veranderen. De uitdaging bestaat er dus in om je vakantiewoning zo in te richten of aan te passen dat de huurders blijven kiezen voor jou woning voor hun weekend in de Ardennen. Dit geeft een goede bezetting en die bezetting is de beste garantie voor een rendabele investering op lange termijn.

Maar als je het meer ziet als een vakantiewoning zonder zorgen en met de verhuur als een rentabiliteit om de kosten en het onderhoud van de woning te dekken, dan is een vakantiewoning in een vakantiepark een ideaal alternatief. Kies dan ook voor een uitstekende ligging, want die staat dan weer garant voor de later herverkoopwaarde van het pand.