Nazomer en begin van de Herfst is de ideale periode voor een Paddenstoelenwandeling in de omgeving van Durbuy.

Voor de eerste keer moet je zeker deelnemen aan een begeleide wandeling, die Durbuy regelmatig organiseert.

Zelf ben ik verzot op Cèpes of Eekhoorntjesbrood. Het voordeel is dat er geen vergelijkbare “giftige” variant bestaat, maar vooral dat het één van de best lekker smakende boschampignons is die je kan vinden. Ze zijn gemakkelijk te herkennen, door hun licht bruine kleur en vooral door hun dikke bolvormige steel.Eekhoorntjesbrood in DurbuyJe kan ze niet elk jaar vinden, maar als ze er zijn, dan zijn ze meestal vrij eenvoudig te vinden, aan de randen van sparrenbossen, met voldoende vochtigheid en lichtinval.

Als je ze direct wil klaarmaken, dan is gewoon bakken in boter, met een beetje gesnipperde ui, werkelijk fenomenaal. Je krijgt een zachte nootjessmaak die zeer typisch is voor de Cèpe en die zeer goed werkt met pasta.

Komend weekend 21-22/10/2017 is er nog een paddenstoelenwandeling in Durbuy  en dan zal het weer wachten zijn tot September – Oktober 2018. Voor de liefhebbers zeker aan te raden voor een weekendje in een gezellige Gîte nabij Durbuy.

Een variant van dezelfde familie is de Bolet of Boleet. Er zijn veel verschillende soorten, waarvan de meeste eetbaar zijn. Het heeft wel een wat meer neutrale smaak waardoor hij meer gebruikt wordt in een risotto, of dergelijke.

De Bolet komt in de regio Durbuy, zeer veel voor, maar is wel dikwijls snel aangetast door de slakken. Het is dus zoeken naar de jonge exemplaren om het schoonmaakwerk te beperken. Zelf haal ik de spons eronderuit en bak ik meestal enkel de hoed, omdat de steel toch ook snel aangetast wordt door de vele kleine bosbewoners…